Фестивал на споделените таланти на Женския пазар 2019г.

Festival of Shared Talents Sofia

Около 150 души взеха участие във Фестивала на споделените таланти, който се проведе на 15-16 юни 2019 година на Женския пазар, най-големия пазар в центъра на София. Пространството около детската площадка се превърна в основна точка на празничното събитие.

Мястото на провеждане, в сърцето на Женския пазар в София, не е избрано случайно. Този район е населен от разнообразни социални групи, които много трудно имат достъп до изкуство и култура поради постоянното им живеене в бедност и риск. Това са, от една страна, търговците на сергии и купувачите, но също така и множество семейства, живеещи в околните стари сгради.

Няколко седмици преди Фестивала, организирахме регулярни посещения   в района и успяхме да се срещнем и да поканим лично голяма част от хората в квартала.

Първите участници бяха деца и родители, които пребивават в района на Женския пазар – често живеят там или работят. Присъединиха се също и търговци от сергиите за зеленчуци с техните деца, както и хора, които живеят в голяма несигурност, понякога на улицата, и които прекарват ежедневно времето си на пазара. Участниците, които организираха различни ателиета, за да споделят талантите си, бяха от най-различни сфери.

“Всеки има талант” – това беше надсловът на уикенда. В приятна и спокойна обстановка всички присъстващи имаха възможност да се изразят чрез собствените си таланти и да се докоснат до талантите на другите.

Събитието предостави възможност посетителите да открият цирковото изкуство (акробатика, велосипед с едно колело, жонглиране, въртене на пой); да си изработят гривни, поли и мантии от рециклирани материали; да играят на морски шах с ръчно изработени пионки; да изработят съдове от глина; да рисуват под въздействието на китара и тромбон на живо; да рисуват със специфична техника, демонстрирана лично от автора; да опитат стъпките на сръбски танци и на хип-хоп; да рапират; да участват в представление на плей-бек театър; да премерят спортните си умения по лека атлетика.

Ето какво казва Илиян в следващото видео : ,, Всичко тук много ми харесва, защото се запознах с всички деца и учители… Снимах, свирих и се правих на Батман. Благодарение на всички вас – учителите, аз наистина съм много щастлив. Бих искал днес всички деца да са много добри, да играят с мен, с всичките си приятели и така да бъде всеки ден – да не се бият с никого.‘‘

Play with YouTube

By clicking on the video you accept that YouTube drop its cookies on your browser.

Децата също така влязоха в ролята на репортери на събитието, използвайки цифрови и аналогови фотоапарати за снимки и видеа.

В края на уикенда на Фестивала на споделените таланти, участниците все още бяха в настроение уъркшопите да продължават още – “Кога ще бъде следващият път?”, питаха децата.

Една майка от квартала сподели: «Гордея се, че има такива хора, които да обръщат внимание на нашите деца».

Международното движение АТД – Четвърти свят организира подобни фестивали в много страни по света. Всеки път те правят възможни срещите между хора от различни социални групи. Споделеният опит с хора, чийто живот е изпълнен с трудности, подтиква някои от участниците да се включат активно в борбата с бедността.

Хората, които споделят талантите си, разкриват силните си страни и способности. Това позволява на хора от различни социални групи, които обикновено не се срещат, да осъществят контакт и да общуват непринудено.

Съвместната организация на този фестивал ни позволи да се срещнем с всички, които все още не бяха взели участие, и да поканим тези, които не се осмеляваха да се присъединят.

Освен с общите усилия на екипа на Павилион 19 и на екипа на АТД – Четвърти свят, Фестивалът на споделените таланти на Женския пазар се случи и с участието на Солидарен клуб, “Хранкооп София”, Фондация “Миниарт” и Хай Левел Академи.

 

Огромни благодарности отправяме към всички, които участваха и допринесоха за случването на фестивала, като споделиха своите таланти!

0 comments Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *