ДА ГРАДИМ БЪДЕЩЕ ЗАЕДНО: ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КРАЙНАТА БЕДНОСТ 2021

На 18, 19 и 20 октомври, по повод Световния ден за преодоляване на крайната бедност, в галерия „Сердика” на Женския пазар в София бе отворена платформа за всички онези, които имат желание да изразява свободно опита си за това, какво представлява животът в крайна бедност.

Изложбата представи снимки, предмети и творчество на деца и възрастни, участници в инициативите на “АТД Четвърти свят”, “Детска архитектурна работилница” и “Лекари на света”. Паралелно всеки ден се проведоха и събития, които събраха хора от различни сфери на живота, обединени от вярата, че крайната бедност може да бъде преодоляна.

Повече за придружаващите събития може да откриете тук

ФОТОИЗЛОЖБА

Основна цел на изложбата бе подчертаването на непопулярните сред обществото измерения на бедността. В подготовката взеха участие група възрастни, с които „АТД Четвърти свят” ежеседмично провеждаха дигитална приобщаваща работилница и фотографът Мария Дачева. Избраните кадри показват аспекти от съпротивата, която хората в ситуация на бедност непризнато водят. Всеки от участниците има дълга история и опит за споделяне от трудния живот в крайна бедност в България.

В една от дискусиите по повод на изложбата, един от участниците постави въпроса за достъпа на бедни хора до изкуство и култура:

„В кино “Одеон” все още има безплатни български филми. Ани, една жена, останала без дом, редовно ходи там. Смятам, че киното те зарежда с идеи, с информация и опит. Старите филми помагат да се преоценят нещата, а новите те държат в крак с времето. “

Светлана

Вижте цялата изложба тук

ПРЕДМЕТИ

Заедно с фотографиите в центъра на галерията бяха поставени и различни предмети. Сред най-провокиращите беше една малка кукла, чийто собственик сподели трудностите си да колекционира предмети откакто няма собствен дом.

Самата кукла, обаче предизвика много различни реакции. Едни я свързват със самотата на бедността, други с трудните и приятните моменти в детството, а трети с начинът по-който обществото възприема хората в ситуация на бедност. Участник коментира:

„Хората, които живеят на улицата, обществото ги възприема като кукли -може да ги подритваш, подиграваш, те нямат чувства, може да чупиш краче, ръчичка-не ги боли.“

Ивайло

Резултат от съвместната дейност по време на дигиталните работилници беше и колаж, иницииран и изготвен от един от активистите, саркастично коментиращ действителността след пандемията.

СИЛУЕТИ

Децата са от специално значение в заниманията на Мобилно училище Столипиново. Тяхното присъствие в изложбата бе изключително важно. Растящи в крайна бедност – техните надежди, изобретателност, безкрайни таланти и вдъхновение като неизменна част от борбата за по-добро общество. За съжаление предвид пандемията, разстоянието и възрастта им пристигането на всички им на място бе непостижима мечта. Екипът на инициативата реши да предложи работилница, в която малчуганите да нарисуват себе си. Така чрез цветните си силуети от картон, танцуващи по стените на галерията, всички те успяха метафорично да присъстват.

СЪРЦАТА НА СТОЛИПИНОВО И ЗАХАРНА ФАБРИКА

Специална част от изложбата бяха пана с рисунки на сърца. Идеята се зароди от ежеседмичните работилници на “АТД Четвърти свят” и “Детска архитектурна работилница” (съучастници в инициативата Мобилно училище Столипиново) с деца в кв. Столипиново в Пловдив и кв. Захарна фабрика в София. Формата на сърце се оказа най-бързият и лаконичен начин за децата да покажат отношението си към водещите на заниманията. Колажите от рисунки на сърца от различни маргинализирани квартали изразиха изграденото взаимно доверие и любов.

РАБОТИЛНИЦА С ГЛИНА

Резултатите от работилница с глина проведена втория ден обвързват разговори по темата за “Скритите измерения на бедността”, лични интерпретации на участниците върху човешкото тяло и неговите необходимости. Впечатляваща е свободата за тълкуване на артистично материализираните от глина мнения и опит.

СПОДЕЛИ МНЕНИЕТО СИ

По време на събитията посветени на световния Ден за борба с крайната бедност всеки посетител в галерия „Сердика” имаше възможност да остави мнението си в купа по темата, предложена от ООН за тазгодишния световен ден за преодоляване на крайната бедност : Да градим бъдеще заедно – прекратяване на постоянната бедност с уважение към всички хора и нашата планета.

В друг ъгъл от изложбата бяха оставени листа за довършване на изречението „Не мога да живея без …“. Сред изписаното се срещат най-често думата „любов“, но същевременно привличаха вниманието и коментари като „цели“ и „мили хора, които правят добро“.

Съпътстващи прожекции на снимки и видеа разкриваха теренните дейности на инициаторите на събитието в маргинализирани територии в страната.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Подготовката на изложбата донесе със себе си съвсем ново настроение сред участниците. Отвори врата към неограничените човешки възможности да се създава красота. Вдъхновяващо беше хора от различни сфери на живота да творят заедно. Тази креативна енергия продължи да грее и в следващите срещи, постепенно оформяща нови идеи.

0 comments Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *