A 2019. ÉVI PLOVDIVI WORKSHOPRÓL: „BEFOGADÓ OKTATÁST MINDENKINEK”

This page is available in Română and in Български

Fent: Maria Dacheva fényképe

„Ahhoz, hogy közösen előrébb jussunk, meg kell osztanunk egymással az ötleteinket ahelyett, hogy megtartanánk őket magunknak”.

A háromnapos workshop alatt a Belgiumból, Bulgáriából, Franciaországból, Magyarországról, Romániából és Szerbiából érkezett résztvevők közösen dolgoztak a mindenki számára befogadó oktatás témakörében. A résztvevők összesen öt különböző nyelven beszéltek.

Ez a nemzetközi workshop, melynek a bulgáriai Plovdiv[1] adott otthont, az ATD – Negyedik Világ által szervezett korábbi workshopok eredményeire támaszkodott. Ezenkívül a sztolipinovói „mozgó iskola” (amely művészeti és építészeti műhelymunkákat rendez az utcán és a környék két iskolájában) révén szerzett tapasztalatokra is épült. A kezdeményezés 18 hónappal ezelőtt indult a következő három csoport együttműködésével: Építészeti workshop gyermekeknek, Discovered Spaces és ATD – Negyedik Világ.

A több interaktív műhelyfoglalkozás lehetővé tette a résztevők számára, hogy nagyon konkrétan tudjanak beszámolni élet- és munkatapasztalataikról. Megosztották egymással a befogadó oktatásra vonatkozó alapelveket és bevált módszereket. Ráadásként a workshop valamennyi résztvevőnek alkalmat nyújtott arra, hogy megerősítse a szegénység elleni küzdelem iránti elkötelezettségét és az e küzdelemben hasznosítható képességeit, mindezt pedig magukkal a szegénységben élőkkel együtt.

Maria Dacheva fényképe

„Nagyon inspirálónak találtam a konkrét tevékenységeket, például amikor fából készítettünk székeket, a keddi napokon tartott kis szójátékot, a gépet, amellyel másként tekinthetünk a többi emberre, valamint a makettek építését, például amikor megépítettünk egy Leonardo da Vinci-féle hidat…[2]”

„Nagy hatást gyakorolt rám és nagyon megindító volt számomra, hogy az utcán élő gyermekeknek milyen kegyetlen sorsuk van”.

„Megváltozott a mindenki számára befogadó oktatással kapcsolatos nézőpontunk. Rájöttünk arra, hogy egyszerűen szükség van egy külső csoport beavatkozásra, hogy hidat lehessen verni a szülők és a tanárok közé, ha a helyzet annyira rossz, hogy senki sem akar lépéseket tenni a másik fél irányába”.

„Rájöttünk arra, hogy nem elég csupán hidakat verni a tanárok és a szülők között. A mindenki számára befogadó oktatás megvalósításához más tényezőket is figyelembe kell venni, mint például az adott emberek lakókörnyezetét és a foglalkoztatási helyzetüket…”

Maria Dacheva fényképe

„Fokozatosan, lépésről lépésre kívánok haladni a szülőkkel, mígnem eljutok odáig, hogy fel tudjam kérni őket workshopok tartására.”

„Az a célom, hogy az itt megvitatott tapasztalatokat és ötleteket tovább tudjam adni a közösségemnek, valamint az országomban működő más civil szervezeteknek”.

Egy mindenki számára nyitott találkozó keretében a csoport fogadta a tanárokat, a Plovdiv városának szegregált negyedéből, Sztolipinovóból érkezett szülőket, valamint a különféle hátterű egyéb résztvevőket.

Photo Maria Dacheva/Maria Dacheva fényképe

Az utolsó napon a résztvevők nyolc olyan kérdéssel foglalkoztak, amelyeket előzőleg tüzetesebb megvizsgálás céljából kiválasztottak. Majd megpróbálták felsorolni, hogy milyen eszközöket ismernek és milyen újabb eszközöket tartanak elképzelhetőnek bizonyos problémák leküzdése érdekében. Megpróbálták azonosítani az ezen eszközök alapjául szolgáló elveket is. A következő kérdésekkel foglalkoztak:

  • Hogyan lehetne olyan oktatási közeget kialakítani, amelybe a szülők, a tanárok és a gyermekek egyaránt be tudnak kapcsolódni?
  • Hogyan lehetne elérni azokat, akik a legkevésbé láthatók, ugyanakkor a leginkább szükségük van közös fellépésünkre?

A nemzetközi workshopon a résztvevők számos más témát is érintettek; a későbbiekben részletesebb összefoglaló készül majd. A workshop résztvevői lelkesen tértek haza, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák mindazt, amit tanultak és amiről beszélgettek. A résztvevők – legyen szó akár szülőkről, tanárokról vagy az oktatási szféra más szereplőiről – ráébredtek arra, hogy nincsenek magukra utalva a küzdelemben. Egyikük így foglalta össze tapasztalatait: „Nem is tudtam, hogy mindenhol vannak olyan emberek, akik próbálnak segíteni”.

A 2019-as plovdivi műhelymunka összefoglalása

További információk az ATD Délkelet-Európában végzett munkájáról

A 2018. évi budapesti workshopról

A 2016. évi szófiai workshopról

Pozitív változásokról szóló történetek Délkelet-Európából (e-könyv)

[1] A workshopra a Plovdiv 2019 – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány épületében került sor.

[2] A sztolipinovói (Bulgária) „mozgó iskola” keretében a környéken élő gyermekek a szüleikkel együtt székeket készítettek fából. Egy másik tevékenység során a résztvevők egy Leonardo da Vinci által tervezett híd méretarányos makettjét készítették el. A „Petits mots du mardi” (keddi naponként tartott kis szójáték) egy franciaországi (lille-i) kezdeményezés, amelynek lényege, hogy összegyűjtik a környék általános iskolája előtt megjelenő szülők ötleteit és gondolatait.

0 comments Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *