Atelier 2019 în Plovdiv: educație incluzivă pentru toți

This page is available in Magyar and in Български

În 2019, la începutul lunii septembrie, a fost organizat un atelier internațional în Plovdiv, Bulgaria. Acest atelier a fost rezultatul mai multor ani de prezență și activitate a organizației ATD Lumea a Patra în sud-estul Europei, ca parte dintrun proces de înțelegere reciprocă cu oamenii și grupurile care luptă împotriva sărăciei. Această întâlnire a avut la bază, de asemenea, experiența Școlii Mobile din Stolipinovo, Bulgaria.

Timp de trei zile, 30 de participanți (părinți, profesioniști din domeniu, mediatori, membri din diferite comunități și persoane din diferite cartiere sărace) din Belgia, Bulgaria, Franța, Ungaria, România și Serbia au luat parte la proiecte educaționale dezvoltate în colaborare pe tema „Educație incluzivă pentru toți”. Întrunirea a fost ținută în cinci limbi.

 

Foto Maria Dacheva

În primele două zile, atelierele interactive le-au permis participanților să împărtășească experiențe din viața lor personală și profesională într-un mod concret și să învețe din bunele practici implementate de ceilalți.

„M-au șocat condițiile de trai aspre pe care le suportă copiii care trăiesc pe străzi.”

„În ciuda situațiilor diferite din fiecare țară, motivele de îngrijorare ale părinților foarte săraci sunt universale.”

În timpul unei ședințe deschise, participanții au putut să își compare experiențele cu cele ale altor persoane, profesori și familii din cartierul Stolipinovo din Plovdiv. Pentru unii aceasta a fost una dintre rarele ocazii când părăsesc propriul cartier și prima dată când au avut șansa de a-și face vocea auzită în public.

Foto Maria Dacheva

Apoi, participanții au identificat provocările cu care se confruntă și asupra cărora doresc să lucreze împreună. Astfel, ei au dezvoltat mai multe priorități, toate având un punct comun:  nu putem realiza o educație incluzivă pentru toți fără să-i includem pe părinți încă de la început, căutând în același timp să implicăm toate părțile interesate din sistemul educațional.

Foto Maria Dacheva

În concluzie, Elena din România și-a împărtășit impresiile: „Timpul petrecut aici m-a ajutat să apreciez munca tuturor acestor oameni care luptă pentru schimbare. Lucrurile nu mai par atât de sumbre acum, în plus, acestă experiență mi-a oferit o perspectivă mai largă.”

Pentru mai multe informații:
Descărcați rezumatul workshop-ului de la Plovdiv, 2019

ATD Lumea a Patra în Bulgaria și sud-estul Europei

Descărcați rezumatul workshop-ului de la Budapesta, 2018

Descoperiți rezumatul workshop-ului „Celor care încă lipsesc” de la Sofia, 2016 (în engleză )

Poveşti despre schimbare în Europa de Sud-Est – Un e-book

0 comments Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *